Start : Filosofen : Lägereld och Jägarbacon
Tänk på vad du äter
Annars gör någon det åt dig

Ny sajt!

Vi har uppgraderat vår sajt. Detta innebär med stor säkerhet att vissa sidor fortfarande saknas och att andra sidor fått nya "adresser". Så om ni får ett felmeddelande, vänligen gå till startsidan och sök efter den artikel ni letar efter
Lägereld och Jägarbacon
Skrivet av Joaquim Homrighausen   
Lördag, 8 November 2008 13:42

Scans Jägarbacon är den lite kaxigare bacon-produkten för den som gärna äter sin mat ute i naturen, framför en öppen eld. Ja, så tycker i alla fall Scan. Men hur var det med det kokta fläsket? Eller var det rökt?

Scans "vanliga" bacon-produkt innehåller: Svålfri sida av gris, salt, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250, rökarom. Notera att man deklarerat förekomsten av rökarom (eftersom det är för dyrt att röka köttet så tillsätter man konstgjord arom).

Den lite mer "friluftiga" varianten som Scan valt att kalla "Jägarbacon" är enligt Scan själva en produkt med "kraftigare röksmak". Innehållsdeklarationen lyder: Välputsad svålfri sida av gris, salt, antioxidationsmedel E301, konserveringsmedel E250. Notera saknaden av ordet "rökarom". Detta måste således innebära att Scan faktiskt rökt sitt Jägarbacon, eftersom man inte nämner att det tillsatts på konstgjord väg. Eller finns det helt andra sätt att få "kraftigare röksmak" i sina produkter?

Innehållsdeklarationerna är hämtade från Scans hemsida samt från innehållsdeklarationen på ett paket Jägarbacon, bara för att vara säkra på att webbfelsnissen inte varit i farten :-)

Uppdatering: Det visar sig efter kontakt med Scan angående Jägarbacon att produkten visst innehåller rökaromer. Enligt Mona Engblom-Kröner på Scan så kommer förpackningen att deklarera rökarom när den uppdaterade versionen är ute i butiker. När detta skulle ske lämnade de ingen information om.