Start : Filosofen : Junkfood besöker Kullskolans matsal
Tänk på vad du äter
Annars gör någon det åt dig

Ny sajt!

Vi har uppgraderat vår sajt. Detta innebär med stor säkerhet att vissa sidor fortfarande saknas och att andra sidor fått nya "adresser". Så om ni får ett felmeddelande, vänligen gå till startsidan och sök efter den artikel ni letar efter
Junkfood besöker Kullskolans matsal
Skrivet av Joaquim Homrighausen   
Söndag, 12 November 2006 23:22

Kullskolan i Kristineberg på Kungsholmen i Stockholm har, precis som andra skolor på Kungsholmen, bytt leverantör av sin skolmat till företaget Matsam. Då det initialt förekommit många klagomål på skolmaten här så bestämde vi oss för att testa maten på plats.

Kullskolan finner man i Kristineberg på Kungsholmen. Som så många andra skolor i Stockholm så är skolan realtivt utsatt vad gäler trafik och luftföroreningar. Det som ändå gör skolans läge smått idylliskt, om man bortser från trafiken från Drottningsholmsvägen och flygtrafiken vid Bromma, är dess placering på en liten kulle, samt Kristinebergs och Fredhälls grönområden.

Kullskolan har, precis som andra skolor på Kungsholmen, fått en ny matleverantör; Matsam. Inledningsvis var det många klagomål på maten, något som Matsam nu säger sig ha kommit till rätta med. På ett möte med föräldrarföreningen för Kullskolan framkom det synpunkter i linje med att matens kvalitet inte får vara en pågående process utan att det skall vara rätt "på en gång". Det är svårt att inte hålla med när det gäller vad som borde vara ett av de viktigaste målen för våra barn.

Dagen till ära (fredagen 2006-10-13) serverades Kokt falukorv med senapssås och potatis samt Rotfruktsgryta med ris som vegetariskt alternativ. Med oss vid bordet fanns Wolfgang Schlachter från Matsam för att besvara eventuella frågor. Om matens näringsinnehåll levde upp till vad som borde vara ett krav låter vi vara osagt. Korven, potatisen och senapssåsen var till smaken helt acceptabla. Rotfruktsgrytan var desto tråkigare, och kändes inte som ett realistiskt alternativ för någon annan än de som möjligen "måste" eller väljer att äta den av andra skäl. Junkfood gillar grönsaker, men misshandlade "vegetariska rätter" är ingen höjdare, oavsett vad man har för perspektiv på mat. Barnen som sakta men säkert tog plats i matsalen valde nästan uteslutande korven över "rotfruktsgrytan", men verkade på det stora hela nöjda.

Värt att nämna är potatisen som smakade mycket gott; och här har eleverna också uttryckt positiva kommentarer. Enligt Wolfgang Schlachter från Matsam så kokas potatisen på plats i Kullskolan, vilket skulle kunna vara en av anledningarna till att den smakar så bra. Wolfgang svarade på våra frågor utan att undvika eller glida undan känsliga ämnen såsom varmhållning av maten, stordriftskök, osv.

Vad som principiellt är enormt stötande vad gäller skolmaten som levereras av Matsam till barnen i Kungsholmens skolor är att den lagas på ett fåtal ställen och sedan körs ut till skolorna. Per definition springer man här på ett problem vad gäller varmhållning. Maten måste hållas uppvärmd i flera timmar, vilket försämrar matens kvalitet. Punkt.

Sist, men inte minst, så kan Junkfood konstatera att maten kostar mellan sex och åtta kronor per portion/barn. Vi kan inte låta bli att ställa frågan till Björn Doeser, som är ansvarig för upphandlingen av skolmaten på Kungsholmen, om han själv ofta äter luncher i det prissegmentet.

http://www.junkfood.se/page/217/217/72
Björn Doeser, verksamhetsplanerare på Kungsholmens Stadsdelsförvaltning och ansvarig för upphandling...
Kungsholmens skolmat får hård kritik