Start : Om junkfood.se
Tänk på vad du äter
Annars gör någon det åt dig

Ny sajt!

Vi har uppgraderat vår sajt. Detta innebär med stor säkerhet att vissa sidor fortfarande saknas och att andra sidor fått nya "adresser". Så om ni får ett felmeddelande, vänligen gå till startsidan och sök efter den artikel ni letar efter
Om junkfood.se Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Joaquim Homrighausen   
Torsdag, 24 Augusti 2006 19:45

Junkfood.se är en ett försök att genomföra en idé jag fick efter många års förundran över trenden att urskiljningslöst konsumera mer och sämre mat och annat ätbart. I botten av idén ligger också mitt egna intresse för att mina barn aktivt skall ta del av vad de stoppar i sig.

Det verkar finnas nästan lika många åsikter om mat och annat ätbart som det finns människor. För många är mat inget speciellt, utan något man stoppar i sig när man blir hungrig, för andra kan det närmast räknas som en religion. Mattrender har kommit och gått, men sällan har vi haft så många av dessa trender på en gång som idag. Hårt kopplat till mat är hälsa, friskvård, fetma, diabetes och en eller flera miljardindustrier. Dessa industrier verkar från alla håll; de som producerar ätbara produkter som vill oss att äta mer av dem, och de som tycker att man skall äta si eller så därför att. Det är få som kan eller vill hålla sig neutrala och själva bestämma vad de konsumerar.

Tillgängligheten har också ökat i takt med att konsumenterna krävt det, eller blivit insålda på idén att det verkligen är ett behov att kunna åtnjuta en "snabb macka" när som helst på dygnet.

Här någonstans kommer junkfood.se in i bilden; jag vill hävda att man absolut är ansvarig för vilka produkter man väljer, vad man konsumerar och till stor del kan påverka slutresultatet. Det är ingen lätt match att stå emot dessa miljardsatsningar på marknadsföring. Kanske behöver man inte stå emot, kanske räcker det med att sålla och använda lite sunt förnuft?

Huruvida jag lyckas förmedla ett användbart budskap låter jag dig avgöra. Det räcker ju inte att jag tycker en massa saker, om ett budskap skall förmedlas och komma till sin rätt så måste ju någon ta till sig det också.

Från wikipedia.org:

"Junk food is food that is unhealthy and/or has little or no nutritional value. The term is believed to have been coined by Michael Jacobson, director of the Center for Science in the Public Interest, in 1972. The term has since come into common usage."