Start : Svepet : Natamycin används fortfarande i ost
Tänk på vad du äter
Annars gör någon det åt dig

Ny sajt!

Vi har uppgraderat vår sajt. Detta innebär med stor säkerhet att vissa sidor fortfarande saknas och att andra sidor fått nya "adresser". Så om ni får ett felmeddelande, vänligen gå till startsidan och sök efter den artikel ni letar efter
Natamycin används fortfarande i ost
Skrivet av Joaquim Homrighausen   
Söndag, 7 December 2008 07:30

Testfakta har testat åtta fabrikat av prästost; förutom att fetthalten avvek från det som uppgavs på förpackningen, så hittade man också att konserveringsmedlet E235, eller Natamycin, fortfarande användes i två av ostarna. Natamycin är en kontroversiell tillsats.

Natamycin, eller E235, är ett antibiotikum som osten doppas i och som motverkar att mögelgifter bildas på ytan. Antibiotikumet produceras av bakterien Streptomyces natalensis. Andra namn på Natamycin är delvocid, pimaricin och natamax.

I Testfaktas test så fanns Natamycin i den mellanlagrade Prästosten från Falköpings mejeri och i Garant (Axfood) långlagrad Prästost. Enligt Louise-Mårtensson, kvalitetssäkrare på Axfood, så behandlas Axfoods ostar med natamycin för att det är ett effektivt medel mot mögel.

Det stora problemet enligt kritiker är bl a att det gjorts för få tester med detta konserveringsmedel, trots att det använts i mer än 30 år. Bland de hälsorisker man faktiskt känner till finns bl a svullna ögon.

Efter Aktuellts avslöjande om användningen av natamycin 2005 så lovade bl a Boxholms ost att ta bort ämnet från sina ostar under 2006.