Start : Svepet : Bakterier i många charkprodukter
Tänk på vad du äter
Annars gör någon det åt dig

Ny sajt!

Vi har uppgraderat vår sajt. Detta innebär med stor säkerhet att vissa sidor fortfarande saknas och att andra sidor fått nya "adresser". Så om ni får ett felmeddelande, vänligen gå till startsidan och sök efter den artikel ni letar efter
Bakterier i många charkprodukter
Skrivet av Joaquim Homrighausen   
Tisdag, 14 Oktober 2008 12:33

Nästan sex av tio skivade charkprodukter i matbutikerna i Västra Götaland innehåller för mycket bakterier. Rostbiff och kokt skinka är de enskilda varor som oftast hanterats fel. Hållbarhetstiderna är för långa.

Det visar en omfattande granskning av butikspackade charkprodukter som genomförts i Västra Götalands län. Livsmedelsinspektörer i 20 kommuner har besökt 90 butiker och tagit 153 prover i charkdiskarna. 59 procent av proverna fick en mikrobiologisk anmärkning.

Totalantalet bakterier var för högt vilket tyder på brister i hantering och förvaring. I ett stort antal varor hittades jästsvampar vilket visar på att varorna var gamla. Vissa av produkterna hade en angiven hållbarhetstid på över 20 dagar. Branschriktlinjerna säger att max tio dagar är lämpligt för rökta varor som exempelvis rökt korv och salami.

Källa: ATL.NU, 2008-10-13